mic ghid pentru o nuntă împlinită: pregătiri, recepţia de nuntă, muzica, primul dans, petrecerea, tradiţii…

Nunta este probabil cel mai important eveniment din viaţă pe care cei mai mulţi dintre noi îl pregătesc, trăiesc sau savurează vreodată. Dacă nu aţi mai organizat o nuntă până acum, nu subestimaţi durata necesară pregătirilor şi momentul când trebuie să începeţi toate acestea! Nu există însă model de nuntă, nu există ce ar trebui să faci și ce nu ar trebui să faci. Nu trebuie să faci pe plac nimănui… doar, dacă, așa dorești.

  • Există o axiomă precum nimic nu poate garanta succesul, însă lipsa pregătirilor temeinice va garanta un trist eşec. Aşadar, plănuiţi, pregătiţi şi iar plănuiţi fiecare detaliu pe care să-l aşterneţi amănunţit pe hârtie. Cu cât mai multe luni aveţi la dispoziţie pentru pregătiri, cu atât mai multe opţiuni veţi avea pentru fiecare aspect. Dacă totul va fi pregătit din timp veţi reuşi să savuraţi şi să vă distraţi la propria nuntă!
  • Bucuraţi-vă de aceste pregătiri şi nu vă războiţi cu nimeni!
    Trebuie să înţelegeţi că această nuntă aduce laolaltă două întregi familii. Dacă sunteţi de religii, statut social sau culturi diferite sărbătoriţi specificul fiecărei părţi şi accentuaţi valorile comune ‒ cum ar fi, dragostea pentru mireasă şi mire!
  • Faceţi contracte cu toţi furnizorii şi prestatorii de servicii ‒ DJ-ul, fotograful, operatorul video, wedding planner-ul ‒ faceţi contracte scrise. Fiţi suspicioşi dacă îi simţiţi ezitanţi în acest sens.
  • Fiecare nuntă este tot atât de unică precum cuplul a cărui comuniune se sărbătoreşte. Prin urmare ar trebui să aveţi o idee despre felul în care nunta ar putea evidenţia gusturile şi dragostea voastră. Încercaţi să daţi personalitate acestui eveniment. Totuşi, nu exageraţi! ツ Într-adevăr, nunta este un spectacol, dar făceţi-l ca fiind ”noaptea în care voi veţi primi Oscar-ul”.
  • Părinţii urmăresc ceea ce este mai bun pentru voi. O metodă să-i faceţi fericiţi este să-i implicaţi în luarea anumitor decizii importante. Aproape că nu veţi găsi niciodată o altă persoană căreia să-i pese atât de mult de binele vostru. Totuşi, asiguraţi-vă ‒ cu tact ‒ că înţeleg că este nunta… voastră!
  • Dacă va veni vorba de petrecerea ”burlacilor” sau chiar a ”burlacelor”, discutaţi împreună despre sentimentele şi părerile voastre pe acest subiect. Aveţi simţul umorului faţă de noaptea fiecăruia petrecută cu băieţii sau fetele. ツ
  • Nu planificaţi plecarea în luna de miere imediat ‒ atâta timp cât amândoi veţi fi extrem de epuizaţi chiar după nuntă. Aşteptaţi câteva zile, deschideţi-vă cadourile, odihniţi-vă şi relaxaţi-vă înainte de a vă face bagajele pentru voiajul de nuntă.
  • Rezumând: plănuiţi, pregătiţi, perseveraţi, scrieţi totul pe hârtie, daţi atenţie detaliilor, împărţiţi-vă sarcinile, faceţi compromisuri unde este cazul, lăsaţi-vă suficiente luni pentru organizare şi, bucuraţi-vă de toate acestea!

Dacă nu sunteţi foarte siguri ce se întâmplă în mod normal la o recepţie de nuntă, să ştiţi că nu sunteţi singurii… Mai jos aveţi o prezentare generală.

Formatul obişnuit al unei recepţii de nuntă:

O recepţie civilizată ‒ care ar trebui să nu dureze mai mult de opt ore ‒ începe în mod normal cu o perioadă de socializare care durează aproximativ o oră dar, se poate prelungi chiar până la două ore. Mirii şi familiile îşi primesc invitaţii şi se introduc în atmosferă. În acest timp DJ-ul va crea un fundal muzical de calitate păstrând nivelul sonor şi tempo-ul adecvat momentului… de la note clasice, la smooth jazz sau jazztronica, mixul va include esenţialul a ceea ce se numeşte generic ambient-music. Noi, la pro DJ music, îi spunem “a great warm-up set”.

Apoi câteva formalităţi obişnuite… precum toasturi pot deschide oficial masa şi servirea primului fel sub formă de bufet, aperitive sau servită la masă. Muzica va păstra un volum decent pentru o comunicare plăcută la masă iar DJ-ul va introduce noi elemente muzicale mai variate, cu accente de folclor alternativ, cuban jazz sau world music. pro DJ este mereu pregătită şi bucuroasă să vă surprindă foarte plăcut şi în această etapă a evenimentului vostru.

Acum ‒ după ce au fost savurate welcome-drink-urile şi aperitivele ‒ urmează momentul important al “primului dans”. Deschiderea dansului aparţine, desigur, exclusiv mirilor care, în aplauzele invitaţilor, îşi fac prezenţa pe ringul dans. Alegerea primului dans reflectă gusturile, personalitatea şi alegerea personală a mirilor. Nu există un gen anume ‒ valsul nu mai este obligatoriu ‒ orice melodie care vouă vă spune ceva special, vă reprezintă cumva, va deveni melodia voastră şi va rămâne un moment unic, important, o amintire preţioasă peste ani şi ani. Noi, la pro DJ, vă stăm alături cu plăcere ca suport în această alegere, poate cu nişte sfaturi bine-venite… Primul dans însă, nu este o demonstraţie de virtuozitate sau un concurs tematic de dans. Lecţiile de dans şi o oarecare pregătire cu nişte profesionişti în domeniu este foarte bine-venită, dar, mai ales, pentru multele ocazii viitoare în care veţi dansa împreună în viaţa pe care o începeţi acum, unul alături de celălalt.

După primul dans, al mirilor, poate există şi un al doilea dans cu “dedicaţie” pentru naşi sau părinţi, dar aceasta a rămas doar o opţiune personală a fiecărei familii. În mod normal, toţi invitaţii sunt nerăbdători să vi se alăture pe ringul de dans, aşadar dacă naşii sau părinţii nu insistă pentru un dans “special” al lor, este cel mai bine să invităm toată lumea la dans.
Două, trei piese irezistibile ‒ speciale pentru a fi dansate în cuplu şi a da curaj şi celor încă nehotărâţi ‒ vor fi urmate de ritmuri antrenante din cele mai variate genuri muzicale, alese special să satisfacă gusturile atât de variate ale invitaţilor voştri.

În România, formatul uzual de nuntă este cel al alternanţei masă‒dans, spre deosebire de tradiţiile din alte ţări, la care adesea ne raportăm sau ale căror obiceiuri chiar le mai şi preluăm. Nu ştim (…) dacă este chiar cel mai bun format, dar observăm ‒ şi nu rezistăm să nu vă spunem ‒ că are adesea ca rezultat o risipă fantastică de mâncare şi un consum alternant şi indefinit de energie care, pentru un ochi atent şi obiectiv, pare uşor confuz, mai ales dacă capacităţile de servire ale restaurantului nu sunt pe măsura numărului de invitaţi. Mai dezvoltăm poate, într-un subiect dedicat.

În măsura în care aceste alternanţe masă‒dans au o desfăşurare organizată, DJ-ul, prin prestaţia sa muzicală, trebuie să ţină seama de fiecare etapă. Astfel, la masă nivelul sonor trebuie să fie suficient de decent pentru ca invitaţii să comunice civilizat şi repertoriul să fie unul dedicat unui astfel de moment. După fiecare fel din meniu (sau… “experienţă culinară”), proDJ-ul va da viaţă petrecerii, alegând muzica potrivită momentului şi publicului, motivând invitaţii să se alăture distracţiei şi dansului.

Momentele speciale sau specifice de nuntă, mai mult sau mai puţin tradiţionale, mai mult sau mai puţin autohtone, mai mult sau mai puţin inspirate… “marea intrare” în salonul de nuntă, primul dans (valsul miresei… mirilor), hora miresei, furatul miresei, scosul voalului 👰, aruncatul buchetului 💐, jartiera şi, cu siguranţă cel mai spectaculos moment, tortul miresei sau, mai corect, al mirilor!

Ideal ar fi să nu “lungiţi” intenţionat, în mod artificial, intervalele pentru servirea felurilor din meniu şi, mai ales, momentul tortului… care este unul festiv, spectaculos, un punct culminant memorabil pentru imaginea generală a nunţii voastre – care nu ar trebui pierdut nici chiar de invitaţii care nu pot sta mai mult de un număr rezonabil, dar limitat, de ore… Sunt persoane care vor pleca “oricum” la o anumită oră din motive “personale”… nu vor sta mai mult doar pentru că nu s-a servit friptura sau tortul. Nunta este un eveniment oricum obositor. O zi plină şi încărcată de multe emoții ‒ nu numai ale mirilor ‒ slujba la biserică, fotografii, atâtea felicitări, îmbraţişări şi socializări live, mult dans, mâncare şi băutură deopotrivă… un adevărat maraton.

Din păcate există (şi) acest obicei românesc, de a prelungi adesea durata nunţii, până peste anumite limite, astfel că momentul tortului apare abia când mai bine de jumătate din invitaţi sunt deja plecaţi. Conceptul că “după servirea tortului trebuie plecat acasă” este greşit!… cei care pleacă, o fac oricum, iar cei care rămân o fac pentru că se simt bine alături de voi, mirii, nu doar pentru o felie de tort.

pe cuvânt de #proDJmusic

[ ceva copios despre tradiţii vechi şi noi, aici: http://victoritaaxinescu.com/traditiile-de-nunta-vechi-si-noi/ ]
DJ, muzica, sonorizare, pro DJ, DJ nunta, sonorizare nunta, sonorizare evenimente, DJ petrecere, petrecere firma, muzica botez, DJ bun Bucuresti, event DJ

#Buchetul photography by Marius Barbulescu Photography